Προς Τους Γονείς Παντού:

Στη μέση αυτής της κρίσης του COVID-19, όλα στην εκπαίδευση έχουν αλλάξει εν μία νυκτί. Τα σχολεία προσπαθούν να παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν με τις παλιές μεθόδους. Αυτή τη στιγμή τα πάντα αφορούν τους γονείς και τους μαθητές.

Επιστρέψαμε ξαφνικά στον τρόπο που υπήρχε πριν από αυτό το σχετικά νέο φαινόμενο, το δημόσιο σχολικό σύστημα. Πριν από αυτό, από την αυγή του χρόνου μέχρι περίπου 150 χρόνια πριν, η εκπαίδευση ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα των γονέων, και επιζήσαμε, και ευδοκιμήσαμε αρκετά ώστε να είμαστε ακόμα εδώ.

Επομένως, δε χρειάζεται να πανικοβληθείτε ή να ακολουθήσετε όλες τις απαιτήσεις των σχολικών συστημάτων που έχετε συνηθίσει στο παρελθόν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που θεωρείτε χρήσιμο, αλλά γνωρίζετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας σε αυτήν την περίπτωση. Ακόμα και οι καλοί δάσκαλοι θα παραδεχτούν ότι δεν είναι ειδικοί σε αυτό ούτε ότι εμείς και όλοι το μαθαίνουμε μαζί. Όπως σημείωσε πρόσφατα ένα επτάχρονο κορίτσι για τους δασκάλους της, «Ξέρατε, ότι δεν έχουν ιδέα τι κάνουν;»

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, κάτι που κάθε γονέας γνώριζε, είναι ότι τα παιδιά είναι μαθητές εκ του φυσικού τους. Αν το καταλάβετε αυτό (όπως η σύγχρονη έρευνα για τον εγκέφαλο υποστηρίζει), δεν χρειάζεται να το τονίζετε. Τα παιδιά γεννιούνται θέλοντας να μάθουν, να καταλάβουν τα πάντα για τον κόσμο γύρω τους. Θέλουν ιδιαίτερα, να γνωρίζουν τι είναι σημαντικό να πιστεύουν οι ενήλικες γύρω τους. Ορισμένοι δάσκαλοι και σχολεία με επίκεντρο το παιδί μαθητή το γνωρίζουν, αλλά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Χρειάστηκε ποτέ κάποιος να αναγκάσει ένα παιδί να μάθει για υπολογιστές ή να περπατήσει και να μιλήσει; Εάν και όταν τα παιδιά συνειδητοποιήσουν ότι η ανάγνωση και η γραφή είναι σημαντικές στον κόσμο, τίποτα δεν τους εμποδίζει να τα μάθουν. Και υπάρχουν τόσα πολλά εξίσου σημαντικά πράγματα που μαθαίνουν όπως η υπευθυνότητα, η ενσυναίσθηση και η επίλυση προβλημάτων στην πραγματική ζωή. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η δουλειά σας ως γονέας είναι απλώς να προσπαθείτε να συμβαδίσετε με τα παιδιά σας και να τα βοηθήσετε στην πορεία, εάν κολλήσουν λίγο. Τα ίδια δημιουργούν το πρόγραμμα σπουδών τους. Και σχεδόν κάθε μελέτη δείχνει ότι εάν ακολουθηθεί αυτή η προσέγγιση, τα παιδιά μαθαίνουν γρηγορότερα, μερικές φορές πολύ πιο γρήγορα.

Πριν προχωρήσουμε από το 3 1/2% των παιδιών στο σχολείο στο 96% εκτός σχολείου, υπήρχε ήδη ένα πολύ ευρύ φάσμα ανθρώπων που διδάσκουν τα παιδιά τους στο σπίτι, από καθηγητές κολεγίου, έως εκπαιδευτικούς δημόσιου σχολείου (ενδιαφέρον!) μέχρι από άτομα χωρίς κάποιο απολυτήριο λυκείου. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος μαθητής της κατ’οικον εκπαίδευσης, βρισκόταν στο άνω 80ο εκατοστημόριο της κλίμακας επιτυχίας!

Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι κάνετε κατ 'οίκον εκπαίδευση! Σας αρέσει ή όχι, κάνετε! Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και θα κάνουν ό, τι μπορούν για να συμβεί αυτό. Όπως στις μέρες πριν από το επιβλημένο δημόσιο σχολικό σύστημα, μπορείτε να διαλέξετε και να επιλέξετε ανάμεσα σε πράγματα που προσφέρουν τα σχολεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε οτιδήποτε σας λένε να κάνετε. Και φαίνεται ότι εκατομμύρια γονείς και παιδιά το έχουν ανακαλύψει αυτό.

Μην ανησυχείτε λοιπόν! Κατά πάσα πιθανότητα τα παιδιά σας θα βγουν από αυτό με μια εντυπωσιακά ισχυρότερη αίσθηση για το τι είναι η μάθηση και τι μπορούν να επιτύχουν μόνα τους. Και θα βγείτε κι εσείς με πολύτιμη εμπειρία ως οδηγό για την εκπαίδευση των παιδιών σας. Μετά από αυτό θα έχετε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις να λάβετε!

Ακολουθούν ορισμένοι χρήσιμοι σύνδεσμοι από το AERO:

Δωρεάν συμβουλή 10 λεπτών

Πηγή: Jerry Mintz 10/5/2020