Μάρω Τζουμερκιώτη
Μένω στη Χαλκίδα και είμαι πολύτεκνη μητέρα. Έχω σπουδάσει οικονομία και διοίκηση και αργότερα παιδαγωγικά ενώ τα τελευταία χρόνια δεν εργάζομαι, αφιερώνοντας το χρόνο μου στα παιδιά και τον εθελοντισμό. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς εκτός από την ενασχόληση με την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, οφείλει να δίνει χρόνο και ενέργεια σε έναν σκοπό που αφορά γενικότερα στη βελτίωση του κόσμου που θα κληροδοτήσουμε στους νεότερους.
Για μένα αυτός ο σκοπός είναι η εκπαίδευση, ειδικά των ανηλίκων. Ασχολούμαι ενεργά με τα εκπαιδευτικά τεκταινόμενα στην χώρα μου και εκτός αυτής από την πλευρά του γονέα για πολλά χρόνια. Είμαι μέλος σε συλλόγους γονέων και ενώσεις συλλόγων γονέων στα σχολεία των παιδιών μου, μέλος του συντονιστικού κύκλου του ελληνικού παραρτήματος της EUDEC και μέλος της ομάδας της Σύμπραξης. Είμαι στην οργανωτική επιτροπή του Summerrhill festival of childhood 2021 και ήμουν στην οργανωτική επιτροπή που Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη δημοκρατική παιδεία που έγινε στην Κρήτη το 2018. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου Συνπαιδεία.
Αγωνίζομαι για την κατοχύρωση του δικαιώματός μου ως γονέα να επιλέγω τον τρόπο μάθησης των παιδιών μου και για τη βελτίωση του δημόσιου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Μαρία Γεράκη
Είμαι εκπαιδευτικός, ραδιοφωνική παραγωγός εκπομπών για θέματα παιδείας, και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου ΣυνΠαιδεία. Θεωρώ υποχρέωσή μου να αγωνιστώ για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την ποιοτική αναβάθμιση της σχολικής καθημερινότητας των μαθητών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Η πραγματικότητα του ελληνικού δημόσιου σχολείου με ανάγκασε να απομακρύνω το παιδί μου από το σχολείο της γειτονιάς, ένα θεσμό που κατά τα άλλα υπερασπίζομαι σθεναρά ως μητέρα και εκπαιδευτικός.
Πιστεύω στη δύναμη της ενημέρωσης και της επικοινωνίας ως μέσα για να μπορέσει το ΣυνΠαιδεία να ενώσει όσους επιθυμούν να μετατρέψουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε παιδαγωγικό έργο που «συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά» (Ν. 1566/1985 Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρθ.1, παρ.1). Επιθυμώ μέσα από το ΣυνΠαιδεία να υποστηρίξω το όραμα για ένα μαθησιακό περιβάλλον με εκπαιδευτικούς και παιδιά που λατρεύουν να βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Ηλέκτρα Κουτσιβίτη
Είμαι η Ηλέκτρα Κουτσιβίτη, μαμά της Τζόις (γεννημένη το 2009) και του Βασίλη (γεννημένος το 2019).
Ήμουν από αυτούς τους μαθητές που βαριούνται (πολύ) στο σχολείο που μου φαινόταν χάσιμο χρόνου και… γι αυτό αποφάσισα να γίνω εκπαιδευτικός, μήπως και καταφέρω να προσφέρω κάτι παραπάνω στα παιδιά… Πριν από 15 χρόνια περίπου άρχισα να ενδιαφέρομαι για το Attachment parenting και από εκεί πέρασα στο homeschooling, στις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, κτλ. 15 χρόνια και 2 παιδιά αργότερα λοιπόν, ξέρω τι θέλω να προσφέρω στα παιδιά μου (κι ας κάνει “κοπάνα” η κόρη μου για να πάμε στα διάφορα event που συνδιοργανώνουμε) και τι πιστεύω πως αξίζουν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα (και αλλού) και μέσω διαφόρων ομάδων και εγχειρημάτων παλεύω για την ελευθερία επιλογής. Πιστεύω πως η ΣυνΠαιδεία είναι το νομικό πρόσωπο που μας έλειπε. Καλή μας αρχή λοιπόν, όλα θα πάνε καλά!
Ευάγγελος Βλαχάκης
Κινηματογραφιστής, επιμορφωτής οπτικοακουστικού εγγραμματισμού και ακτιβιστής για την παιδεία. Διαχειρίζομαι ένα ιστολόγιο για τα δημοκρατικά σχολεία από το 2009. Εργάζομαι στη σύνδεση και δικτύωση ελληνικών πρωτοβουλιών για τη χειραφετική παιδεία, προσκαλώντας, φιλοξενώντας και προωθώντας το διάλογο με οικογένειες που ακολουθούν αυτοκατευθυνόμενες μεθόδους μάθησης.
Εϊμαι ιδρυτικό μέλος της EUDEC Greece
Αναζητώ συνοδοιπόρους για δημιουργία μιας πλουραλιστικής κοινότητας με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μας, στην αρμονική συνύπαρξη και τη συνεργασία, προς την κατεύθυνση μιας υγιούς κοινωνίας. Πιστεύω πως το σωματείο αυτό θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να θέσει τα θεμέλια μιας τέτοιας κοινότητας. Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες του μέλλοντος είναι τα παιδιά του παρόντος και πιστεύω πως θα ήταν σημαντική η συμβολή μας ως μέλη αυτού του σωματείου , στη διάχυση της δημοκρατικής παιδείας στις νεότερες γενιές.
Αφροδίτη Μηλοβιανού
Είμαι η Αφροδίτη Μηλοβιανού, ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Είμαι αυτοαπασχολούμενη ψυχολόγος, επιμορφώτρια και ασχολούμαι με τη μη τυπική εκπαίδευση εφήβων και ενηλίκων. Έχω εργαστεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εισηγήτρια, σε κέντρα δια βίου μάθησης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε εναλλακτικό σχολείο του εξωτερικού.
Η επαφή μου με την εκπαίδευση και ειδικά με τα εναλλακτικά συστήματα εκπαίδευσης μου έδειξε πόσο σημαντικό και αποδοτικό είναι κάθε παιδί να μορφώνεται με τον τρόπο και τα μέσα που του ταιριάζουν καλύτερα, με το ρυθμό και στον χώρο που του ταιριάζουν καλύτερα. Θεωρώ πως οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως στη χώρα μας το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να βελτιωθεί, να δίνει τα εφόδια στα παιδιά να γίνουν άτομα με δημοκρατικές αρχές, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συναισθηματικά ικανά να κάνουν όσα εμείς δεν θα μπορέσουμε.
Ζωή Βάλερη
Είμαι δασκάλα και θεραπεύτρια κινητικών τεχνών.
Έχω μεταπτυχιακό στο Χορό στην Εκπαίδευση και δημιούργησα το Ενσώμα.
Ίδρυσα τη δια-ηλικιακή ομάδα θεατρικής πράξης, επιμόρφωσης και έρευνας ΕΝ που βασίζεται στο δημοκρατικό συμβούλιο χωρίς ηλικιακές διακρίσεις και είναι Ομάδα Εκκίνησης EUDEC (Start up school).
Διδάσκω όλες τις ηλικίες 22 χρόνια τώρα και είμαι μονογονέας δύο παιδιών.
Τα παιδιά με διδάσκουν έναν ασυμβίβαστο σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση.
Από καλλιτεχνική αναζήτηση έγινε βασική ανάγκη η αρωγή της τέχνης της ευεξίας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχω αφοσιωθεί στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Συνίδρυσα το Ελληνικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία EUDEC Greece, την Ακαδημία Άνοιξης, το Σωματείο Συνπαιδεία και συνεργάζομαι με πολλά άλλα ανάλογα εγχειρήματα.
Συνδιοργάνωσα το Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη Δημοκρατική Παιδεία EUDEC18 στην Κρήτη. Ολοκλήρωσα το Start a School 101 και εργάστηκα για τη σύνθεση και κατάθεση μιας ολοκληρωμένης νομικής πρότασης για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του Εκπαιδευτικού Συστήματος με την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες».
Δε συναινώ με την καταπάτηση των ανθρωπίνων, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, των γονέων και των ανηλίκων και εργάζομαι ακατάπαυστα για τη ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Κατερίνα Τρανούλη